Sıvalar, duvarların yüzeyini koruyan ve boyalar ve kaplamalar için bir temel görevi gören mineral malzemelerdir. İnşaat sektörü uluslararası bir pazara hizmet ettiğinden, dış yalıtım uygulamaları da dahil olmak üzere her türlü malzeme için farklı yönetmelikler, standartlar ve kanunlar yayınlanmaktadır. Bu yönetmeliklerden en önemlisi 9 Mart 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan Yapı Ürünleri Direktifidir (305/2011 sayılı Yönetmelik (AB) – Yapı Ürünleri).
Bu direktif, aynı amacı taşıyan bir önceki 89/106/EEC sayılı direktifin yerini almıştır. Ülkemizdeki mevzuat çalışmaları ise Çevre ve Planlama Bakanlığı tarafından 10 Temmuz 2013 tarihli ve 28703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) ile ele alındı. Bu kapsamda dış cephe kaplama ve çatı kaplama alanında çalışan firmaların yürürlükteki yönetmelik ve direktiflere uygun olarak dış cephe yalıtım sıvaları için CE belgesi düzenlemesi gerekiyor. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/EU), yapı malzemelerinin CE işareti taşıması halinde binalarda kullanıma uygun olduğunu ve AB ülkeleri içinde serbest dolaşıma ve kullanıma izin verdiğini kabul etmektedir. Bu sadece yalıtım malzemeleri için değil, aynı zamanda diğer birçok inşaat malzemesi için de zorunludur.

Bir yalıtım malzemesinin CE uyumlu olarak tanınması için, ürünün insanlara veya çevreye zarar vermeyen standartlar ve teknolojiler kullanılarak üretilmesi gerekir. CE işaretli ürünler Hijyen, Sağlık ve Çevre Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine tabidir: “İnşaat sahaları, bina sakinlerinin veya komşuların hijyen ve sağlığına aşağıdaki nedenlerden dolayı risk oluşturmayacak şekilde tasarlanmalı ve inşa edilmelidir.

Bu nedenler;
– Zehirli gaz emisyonları
– Havada tehlikeli partiküllerin veya gazların varlığı
– Tehlikeli radyasyon emisyonu
– Su veya toprağın kirlenmesi veya zehirlenmesi
– Atık su, duman, katı ve sıvı atıkların uygunsuz şekilde bertaraf edilmesi
– Yapının belirli bölümlerinde veya iç yüzeylerde nem.

Yalıtım ürünlerinin CE işareti, özellikle insan sağlığına zararlı oldukları, zehirli gazlar yaydıkları vb. iddiaları reddederek haksız rekabeti önler. Yalıtım malzemelerinin CE işareti taşıması, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’nin tüm hükümlerine uygun oldukları ve ilgili teknik özellikleri karşıladıkları anlamına gelir. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren bu yönetmelik kapsamına giren ürünlerin CE işareti ile iç pazarda ve AB pazarında pazarlanması zorunludur.

Dış Cephe Yalıtım Sıvaları İçin CE Belgesini Nasıl Alabilirim?

CE belgesi düzenlenen diğer tüm alan, sektör ve ürün gruplarında olduğu gibi dış cephe yalıtım sıvaları için de CE belgesi öncelikle tüm yasal hükümlere, yönetmeliklere ve standartlara uygunluğu gösterir. Bu bağlamda dış cephe yalıtım sıvaları için CE belgesi alan firmalar ürünlerini iç ve dış pazarlarda rahatlıkla pazarlayabilir, tüketiciler de kaliteli, güvenli ve tatmin edici bir ürün aldıklarından emin olabilirler.
İnşaat sektöründeki birçok üretici şu anda dış cephe ısı yalıtım sıvalarına CE belgesi almak için bir danışmanlık firması ile çalışmaktadır. CE belgelendirme sürecindeki en önemli noktalardan biri teknik dosyanın hazırlanmasıdır. Bu dosyanın hazırlanması uzman bilgisi ve deneyimi gerektirmektedir. Aynı zamanda dış cephe ısı yalıtım sıvaları için CE belgesinin tüm detaylarını bilmek gerekir.

Dış cephe ısı yalıtım sıvaları grubunda yer alan ürünleri için CE belgesi almak isteyen üreticilerin, hazırladıkları teknik dosyada aşağıdaki belge ve bilgilere yer vermeleri gerekmektedir:
– Üreticinin detayları
– Isı yalıtım sıvası ve ürünün kullanım amacına ilişkin teknik bilgiler
– Test ve analiz raporları
– Referans olarak kullanılan standartlar
– Dış duvarlar için ısı yalıtım sıvalarının üretimi için tedarik edilen hammaddelerin, ara ürünlerin veya yan ürünlerin listesi ve tedarikçiler hakkında bilgi.
– Ürünün kullanımı için talimatlar