AB pazarında satılması amaçlanan bir ürün bir veya daha fazla Avrupa direktifinin kapsamına giriyorsa, yasal olarak CE işareti taşıması gerekir. CE işareti adı, “Avrupa Uygunluğu” anlamına gelen Fransızca “Conformité Européenne” kısaltmasından türetilmiştir. Yönetmelikler, üreticilerin CE işaretini üründe, ambalajında ve ürünle ilgili tüm belgelerde kullanmasını gerektirmektedir.

Koruyucu maskeler, el temizleme jelleri (dezenfektanlar) ve tulumlar, son yıllarda ortaya çıkan Covid-19, SARS, Ebola ve MERS gibi bulaşıcı hastalıklar nedeniyle kullanımı ve önemi artan ürünlerden sadece bazıları. El temizleme jelleri, sıvıları ve mendilleri içerdikleri maddelere göre dezenfektan, antimikrobiyal, antifungal veya genel temizleyici olarak adlandırılmaktadır. Dezenfektanların alkol içeriği %60 ila 80 arasındadır. Etkili bir dezenfektanın en az %70 alkol içermesi gerektiği de söylenmektedir. Dezenfektanlar virüslere karşı etkilidir.

Ülkemizde el temizleme jelleri için CE belgelendirme prosedürü (el temizleme jelleri için CE belgesi düzenlenmesi prosedürü) onaylı firmalar tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Üreticiler ürettikleri jel el temizleyicilerinin belgeli olduğundan emin olmak için CE belgesini düzenleyen firma ile iletişime geçebilirler.

El temizleme jelleri için CE belgelendirme sürecinin bir parçası olarak düzenlenebilecek belgeler aşağıdaki gibidir:

     – TS EN 1040 (Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler – Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptiklerin temel bakterisidal aktivitesinin değerlendirilmesi için kantitatif süspansiyon deneyi)

     – TS EN 1275 (Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler – Temel fungisidal aktivite (mantarlara karşı etkili olarak tarif edilebilir))

     – TS EN 1500 (Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler – Hijyenik el dezenfektanları) olarak tanımlanabilir.

Ayrıntılı Bilgi İçin;