Helal sertifikası; yetkili ve tarafsız bir kuruluş tarafından doğrulanan bir belgeyi içeren bir sürecin sonunda verilen, üretimin helal standartlar çerçevesinde, İslami reçetelerin gerekliliklerine uygun olarak yapıldığını ve bunun sonucunda kuruluşun kabul edilebilir bir sertifikasyona tabi olduğunu teyit eden bir belgedir.

Helal gıda söz konusu olduğunda bu, sağlık ve sağlıkla ilgili gerekliliklere uyumu da içerir. Üretici, belgenin helal olmasını sağlamanın yanı sıra helal sertifikasını bir pazarlama yöntemi olarak da kullanmaktadır. Yurt içinde ve yurt dışında gıda satın alan kuruluşlar bu belgeyi görmek isterler.

Ürünün hammaddesinden nihai ürüne kadar tüm süreçlerde, ürünün bileşiminde kullanılan maddeler ve/veya katkı maddeleri menşei, tedarik yöntemi, tedarik kanalları ve tedarik kaynağı bakımından İslami ve insani gerekliliklere uygun olmalıdır.

Aranan Koşullar Nelerdir?

  • Ambalajlama ve depolama koşulları İslami ve insani gerekliliklere uygun olmalıdır.
  • Son aşamaya kadar üretim sürecini kapsayan tüm koşullar, bu süreç sırasında eklenen veya birleştirilen maddeler ve ortaya çıkan ürün de dahil olmak üzere İslami ve insani gerekliliklere uygun olmalıdır.
  • İyi Üretim Uygulamalarını (GMP), HACPP gerekliliklerini ve İyi Hijyen Uygulamalarını (GHP) garanti etmelidir.

Faydaları Nelerdir?

  • Ürünün ve üreticinin Müslüman dünyasında tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar.
  • Katkı maddeleri, hazırlama ve işleme yöntemleri, hijyen ve sağlık koşulları sıkı güvenlik standartlarına göre kontrol edilip belgelendirildiği için ürünler tüketiciye ve alıcıya güven verir.

Denetim:

İyi Üretim uygulamaları, İyi Hijyen Uygulamaları ve helal bilgi eğitimi almış kişi ve/veya kurumlarca, CCP, ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına uygun olarak yeni teknolojiler ve yeni katkı maddelerin adaptasyonu sağlanarak yapılmaktadır.