Kimyasal ürünlerde ve kozmetik ürünlerde kullanılan etiketler normal ürünlerde kullanılan etiketlerden farklılık göstermektedir. Öncelikle bu gibi ürünlerin kullanıldığı paketler/kutuların sızdırmazlık özelliğinin olması gerekmektedir. Bunun sebebi de dışarıdan gelebilecek yabancı bir madde ya da bileşenin ürünün yapısına zarar vererek kişinin sağlığını tehlikeye atmaması içindir. Bu ürünlerin etiketlemeleri mevzuata uygun yapılmalıdır. Yine aynı şekilde zararlı kimyasalların da mevzuata uygun şekilde etiketlenmeleri gerekmektedir.

Kimyasal ve kozmetik ürünlerin etiketleri Birleşmiş Milletler Küresel Uyum Sistemi kapsamında değerlendirilen ve dünya çapında etiketleme ve ambalajlama standartlarını belirleyerek bu uygulamaların tek tipleştirilmeye çalışılan ürün grupları arasında yer almaktadır.

Etiketlerin Oluşturulması:

Üretimden sonra ithal veya ihraç edilen ve çeşitli kimyasal bileşenler içeren her türlü malzeme için özel bir etiketleme sistemi öngörülmektedir. Etiketleme sistemi, Birleşmiş Milletler tarafından uyumlaştırma süreci için tanımlandığı gibi küresel bir hedefle oluşturulmalıdır. Tehlikeli maddeler içeren ürünlerin üzerinde tehlike sembolleri, önlem ifadeleri, tehlikeli maddenin adı, CAS numarası ve tedarikçinin iletişim bilgileri bulunmalıdır. Mevzuata göre, kimyasalların ve kozmetiklerin etiketlenmesinde bir dizi ayrıntı dikkate alınmalıdır. İlk olarak, iki aşamalı etiketleme sürecinde, üretimden sonra ürünün tehlikesi doğrulanmalıdır. Ardından etiketleme süreci başlamaktadır.

Etiketlemede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Etiketler üzerinde:

  • Markası,
  • Seri Numarası ve üretim tarihi,
  • İçindekiler,
  • Uyarılar,
  • Ürünün adı ve işlevi,
  • Son kullanma tarihi ve
  • Kullanımı hakkında önerilere yer vermelidir.

Bu bilgilerin hem iç ambalajda hem de dış ambalajda tanımlanmış olmaları gerekmektedir. İthal ürünlerde de ürünün miktarı, son kullanma tarihi gibi bilgilere Türkçe olarak yer verilmesi gerekmektedir.