REACH, İngilizce açılımı Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals olan kelimelerin baş harflerinden oluşmuş, kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması anlamına gelmektedir. REACH, kimyasal maddelerle ilgili birçok mevzuatın bir araya getirilerek getirilerek tek bir çatı altında toplanmış hali olarak karşımıza çıkmaktadır. REACH’e göre Avrupa Birliği bünyesinde faaliyet gösteren ya da bu çatı altında bulunan ülkelere ürün satışı gerçekleştirebilmek için kimyasalların Avrupa Kimyasallar Ajansı yönetimindeki merkeze kaydettirmeleri gerekmektedir. Bu yönetmelik 1 Haziran 2007 tarihinde kimyasalların çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşturabileceği riskleri azalmak ve korumak maksadıyla yürürlüğe girmiştir.

REACH yönetmeliği kimyasalların güvenli bir şekilde kullanımını ve üretimini sağlamak, tehlikeleri hakkında bilgi vermek amacıyla kimyasalların üreticilerine, ithalatçıların ve alt kullanıcılara sorumluluklar yüklemektedir. Yönetmeliğe göre Avrupa Birliği’nde yılda bir ton ve daha fazla kimyasalın üretimi, ithalatı ya da kullanımı olan bütün kimyasallar kayıt kapsamında değerlendirilmektedir.

Kimyasal maddelerin kaydı: Kurumlar, yılda bir ton veya daha fazla miktarlarda üretilen veya Avrupa Birliği’ne ithal edilen tüm kimyasal maddeleri sisteme kaydettirmelidirler.

Kimyasal maddelerin değerlendirmesi: Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), kimyasal maddelerin insan sağlığı, çevre ve hayvan sağlığına yönelik riskleri belirlemek ve kontrol etmek için ürünlerle ilgili kayıt bilgilerini değerlendirmektedir.

Kimyasal maddelerin yetkilendirmesi: Kurumlar, daha güvenli alternatiflerle ikame edilemeyen belirli risk seviyesindeki kimyasal maddeleri kullanmak için gerekli bir takım izinleri almaları gerekmektedir.

Kimyasal maddelerin kısıtlanması: ECHA, insan sağlığı veya çevre üzerinde ciddi riskler oluşturan kimyasalların kullanımına kısıtlama getirebilmekte ya da tamamen yasaklayabilmektedir.

REACH kaydı için kimyasalların analizi, SVHC maddelerin barındırdıkları riskler üzerine risk incelemesi, uygunluk belgesinin alınması, ön kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi işlem adımlarına sahiptir. Kayıtlar öncesinde sistem üzerinden şirketler hesap oluşturmalıdır. Kimyasal için kayıt numarası oluşturarak bu kayıt numarası kapsamında ihtiyaç duyulan dokümanları sisteme yüklemelidirler. Aynı zamanda REACH kapsamında ihtiyaç duyulan test ve analizlere yönelik de hizmetler vermekteyiz.

Şirketler üretilen, ihraç ya da ithal edilen ürünlerin REACH yönetmeliği kapsamında olduğunu beyan etmek adına deklarasyon yayınlayabilmektedirler. Bu doküman ürünlerin ihtiyaç duyulan gereklilikleri yerine getirdiğinin beyanatıdır.