Helal gıda sertifikası, hammaddeleri kontrol eden, üretim sürecini denetleyen, üretim sürecinde nelere izin verildiğini belirleyen, helal gıda sertifikasına uyup uymadığını tespit eden ve uygun olduğunda izin veren tanınmış ve tarafsız bir kuruluş tarafından verilen bir sertifikadır. Helal gıda, İslami gıda gerekliliklerine uygunluğun bir sonucudur ve Müslüman duyguları ve inançlarıyla uyumludur. Helal bileşenler olmadan helal gıda olamaz. Helal gıda üretimi, İslami ilkelere dayalı süreçlerin toplamının sonucudur. Helal gıda, “Şeriatın izin verdiği şekilde üretilen gıda” ve “Şeriatın yasakladığı bileşenleri içermeyen, bu tür bileşenleri içermeyen tesis veya ekipmanlarda hazırlanan, işlenen, taşınan ve depolanan, bu ortamlar dışında üretilen gıdalarla hazırlama, işleme, taşıma ve depolama aşamalarında doğrudan temas etmeyen ürünler” olarak tanımlanmaktadır. Bu kriterlere dayanarak, İslami standartlar ve insani gereklilikler açısından “uygun” olan belgelendirme türü ürün bazında belirlenir ve hem üreticiler hem de tüketiciler için karşılıklı memnuniyeti sağlamak üzere tasarlanır.

Helal belgelendirme İslami kökenli bir kavramdır ve İslami inanç ve şartlara dayanan İslami ilkelere dayanmaktadır. Helal, Türkçe’de “caiz” anlamına gelmektedir, bu nedenle tüm İslami bölgelerde helal sertifikasına sahip şirketler ürünlerini daha kolay satabilmektedir.

Kimler Helal Sertifikası Alabilir?

Helal sertifikaları gıda üreticileri, gıda dağıtıcıları, gıda ambalaj üreticileri, hazır gıda üreticileri, kesimhane işletmecileri, gıda nakliyecileri, dondurma üreticileri ve gıda, et ve et ürünleri ile temas eden her türlü ürün üreticisi tarafından alınabilir. Helal gıda sertifikaları, İslami şartlara uygun kozmetik, kimyasal veya üretim koşulları altında herhangi bir gıda ürünü üreten veya satan firmalara da verilmektedir. Dünyanın ilk helal gıda sertifikası Malezya’nın Müslüman bölgesinde verilmiştir. Helal gıda, üretiminden içeriğine kadar her yönüyle İslami koşullara uygun olup olmadığının denetlenmesini içerir. Ancak denetim ve kontrolden sonra bir sertifika verilebilir.

Helal Gıda Sertifikası İçin Gerekenler Nelerdir?

Helal gıda sertifikası alabilmek için hammaddeden son ürün aşamasına kadar ürünün tüm süreçlerinin yanı sıra menşei, şekli, tedarik şekli veya kaynağı ne olursa olsun ürünün bileşiminde yer alan tüm madde ve katkı maddelerinin İslami standartlara ve insani gerekliliklere uygun olması gerekir.

– Ürünün ambalaj ve saklama koşullarının insani gerekliliklere ve İslami standartlara uygunluğunun sağlanması helal sertifikasyonun önemli bir unsurudur.

– İyi Üretim Uygulamaları (GMP), İyi Hijyen Uygulamaları (GHP) ve Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) gereklilikleri karşılanmalıdır.

Helal Sertifikasını Nasıl Alabilirim?

Temel olarak, her şey ürünün sağlıklı olup olmadığı ve İslami ve hijyen gerekliliklerine uyup uymadığıyla ilgilidir. Helal gıda sertifikası gerekliliklerini karşılayıp karşılamadıklarını görmek için gıdanın ve bileşenlerinin sertifika durumunu kontrol edersiniz. Genellikle et ve et ürünlerine bakarız. Bu gıdaların katkı maddesi içermediğinden emin olun. Bazı testler ve incelemeler yaparak bir ürünün helal olup olmadığını anlamak kolaydır. Helal gıda sertifikaları, helal gıdanın ne olduğunu, ne olması ve ne olmaması gerektiğini detaylandırır. İşletmeler, ürünlerini denetleyebilmek için sertifika üzerindeki talimatlara aşina olmalıdır. İki tür İslami helal tanımı vardır. Bu ülkede helal sertifikası vermeye yetkili kuruluşlar 7060 sayılı Kanunla yetkilendirilmiştir. Denetim için bu kuruluşlara başvurmanız gerekecektir. İki tür sertifika vardır:

– Helal gıda sertifikaları

– Helal hizmet sertifikaları.

Helal gıda sertifikalarına odaklananların sertifikalı ürünleri tüketmeleri gerekmektedir. Helal hizmet sertifikaları ise tatil arayan Müslümanlar için tesettür otelleridir. Günümüzde bu otel türü hızla popülerlik kazanmakta ve insanların ilk tercihi haline gelmektedir.