Verimli enerji yönetimi şirketler için sadece yararlı değil, günümüzde vazgeçilmez hale gelmiştir. Bunu başarmanın en iyi yolu ise enerji yönetimi için küresel standartları belirleyen uluslararası ISO 50001 standardıdır.

Günümüzde üretim her geçen gün artmakta ve aynı zamanda enerji kaynakları giderek daha kıt hale gelmektedir. Üretim arttıkça sanayide enerji kaynaklarının etkin kullanımı, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, geri kazanım ve yeniden kullanım gibi kavramlar giderek önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda enerji tasarrufu ve enerji yönetimi sistemlerinin kurulması elzemdir.

Enerji yönetimi, üretimin güvenliğinden, kalitesinden, miktarından ve çevresel sorumluluğundan ödün vermeden enerjinin verimli kullanılmasıdır. Enerji yönetim sistemlerine ilişkin ISO 50001 standardı, kuruluşların süreç ve sistemlerinin enerji verimliliğini, uygulamasını ve sürdürülebilirliğini iyileştirmek için gerekli süreç ve sistemlere sahip olmasını sağlar. Standart tüm enerji türleri için geçerlidir. Standart, tüm kuruluşları enerji yönetimi, maliyet azaltma ve çevre bilinci konularında etkili olmaya teşvik eder.

 ISO 50001:2018

21 Ağustos 2018 tarihinde Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ISO 50001 enerji yönetim sisteminin yeni bir versiyonunu yayınladı. ISO 50001:2011 sertifikasına sahip mevcut kuruluşlar yeni versiyona geçmek için üç yıllık bir geçiş dönemine sahip olup, 20 Ağustos 2021 tarihine kadar yeni versiyona geçmeyen kuruluşların sertifikaları sona erecektir. Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) tarafından yayınlanan IAF Resolution 2017-14’te belirtildiği üzere, 21 Şubat 2020 tarihinden itibaren tüm akredite belgelendirme kuruluşlarının 2018 versiyonuna göre ISO 50001’e göre denetimler gerçekleştirmesi zorunlu olacaktır.

ISO 50001 enerji yönetim sisteminin faydaları nelerdir?

     – Uyguladığınız projeler aracılığıyla enerji tüketimini azaltmayı sağlar.

     – Enerji ile ilgili maliyetleri yönetmeyi ve azaltmayı sağlar.

     – Mevcut ekipman ve tesislerin kullanımını kontrol altında tutmayı sağlar.

     – Enerji tüketimini izleyerek performans bilgisi sağlar.

     – Verimliliği artırır ve mevzuata uygunluğu sağlar.

     – Atıkların olumsuz çevresel etkilerini azaltmayı sağlar.

     – Paydaşlara ve diğer ilgili taraflara kuruluşun enerji kullanımını iyileştirme taahhüdünü gösterir.

     – Enerji yönetim sistemlerinin akredite üçüncü taraflarca belgelendirilmesini sağlar.

     – Toplumda enerji bilincini artırır.

     – Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunur.

     – Diğer yönetim sistemleri ile entegre olarak kaynak tasarrufu sağlar.

     – Enerji yönetiminin taahhüt edilen politikalarla uyumlu olmasını sağlar.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci

ISO 50001 sertifikası, kuruluşun ISO 50001 gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını belirleyen  harici bir belgelendirme kuruluşu tarafından yapılan bir denetimin ardından verilir. Sertifika her üç yılda bir yenilenir ve yıllık olarak denetlenir.

     – Sertifikasyonun belirlenmesi

     – Proje yönetimine giriş

     – Kapsam Belirleme

     – Boşluk analizi ve risk değerlendirmesi

     – Belgeleme/dokümantasyon

     – ISO 50001 iç denetimleri

     – ISO 50001 sertifikası

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Büyüklüğü veya sektörü ne olursa olsun, mal ve hizmet üreten her kuruluş bu sistemi benimseyebilir ve uygulayabilir.ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, enerji ile ilgili faaliyetlerde yoğun olarak yer alan veya sera gazı emisyonları ile ilgili yasal yükümlülükleri olan kuruluşların doğrudan ilgisini çekmektedir. Enerji ile ilgili faaliyetlerde yoğun olarak yer alan veya sera gazı emisyonları ile ilgili yasal yükümlülükleri olan kuruluşları yakından ilgilendirmektedir. Bu şirketler için ISO 50001’in uygulanması ve bu sertifikanın alınması kendi çıkarları ve küresel çıkarlar için çok önemlidir.

Ayrıntılı Bilgi İçin;