Açılımı Dünya Çapında Sorumlu Akredite Üretim İlkeleri olan WRAP 2000 yılında kurulmuştur. Dünya çapında etik üretimi teşvik etmeye ve belgelendirmeye adanmış bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Dünya çapındaki hazır giyim ve ayakkabı fabrikalarının yerel yasalar ve davranış kurallarının yanı sıra uluslararası kabul görmüş kurallara uygunluğunu izlemek için kurulmuştur. WRAP aynı zamanda şirketinizin etik sosyal ve çevresel standartlara bağlılığını gösterir ve sorumlu üretimi temsil eder. Akredite Sorumlu Üretim, ayakkabı, hazır giyim ve aksesuar üreticileri için dünyanın en büyük çevre sertifikasyon programıdır. Aralarında 36 ulusal kuruluşu ve 150.000’den fazla şirketi temsil eden Interjurisdictional Apparel Federation’ın da bulunduğu 25 hükümetler arası kuruluş tarafından desteklenmektedir.

WRAP ilkeleri fabrika koşulları, çalışma koşulları, gelenekler ve çevreye saygı ile ilgili temel standartları kapsamaktadır. İlkeler 12 unsurdan oluşmaktadır. Bu 12 ilke sayesinde WRAP programı dünya çapında güvenilir, sağlıklı, insancıl ve etik üretim süreçlerini izlemekte ve belgelendirmektedir.

WRAP’in 12 temel ilkesi şunlardır:

– Yasa ve yönetmeliklere uyum

– Zorla çalıştırma

– Çocuk işçiliği

– Taciz ve istismar

– Ücretler

– Çalışma saatleri

– Ayrımcılık

– Sağlık ve güvenlik

– Örgütlenme ve toplu pazarlık özgürlüğü

– Çevre

– Geleneklere saygı

– Güvenlik

WRAP Denetim Prosedürünün Kapsamı

WRAP sertifikası, onaylı denetim kuruluşları tarafından gerçekleştirilen başarılı denetimlerin ardından verilir. Denetim ve WRAP sertifikası sayesinde şirketler uluslararası bir itibar kazanabilir ve müşteri tabanlarını artırabilirler.

WRAP kapsamında bir şirket, WRAP ilkeleri, ülkenin çalışma mevzuatı, iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, ülkenin anayasası ve Uluslararası Çalışma Örgütü ilkeleri doğrultusunda denetlenir; denetime hazırlanma süreci şirketin durumuna bağlı olarak 2 ila 4 ay sürebilir.

WRAP denetimlerine tabi olan kuruluşlar aşağıdaki belgelere dikkat etmeli ve aşağıdakilere titizlikle uymalıdır:

– Devam kayıtları, bordro kayıtları vb. gibi personel kayıtlarını güncel tutulması

– Bina planları, işyeri açma ve çalıştırma izni, itfaiye raporu, planlama izni ve yapı kullanma izni ve yangın dolaplarının sayısı gibi iş sağlığı ve güvenliği kayıtlarının tutulması

– Çevre izinleri, çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporları, çevre koruma belgeleri ve işyeri atık beyanları gibi çevresel kayıtların tutulması

WRAP sertifikası almanın bir kuruluşa sağlayacağı faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

– Personelin moral ve motivasyonunun artması

– Verimlilik, çalışan bağlılığı ve kalite üzerinde olumlu etki

– Daha güvenilir iş ortaklarıyla çalışma fırsatı

– Kurumun kamuoyu ve piyasa nezdindeki itibarı

– Kurum içinde işveren-çalışan ilişkileri için sağlam bir temel oluşturulması