NADCAP, National Aerospace and Defense Contractors Accreditation Program kelimelerinin kısaltması olup Ulusal Havacılık ve Savunma Müteahhitleri Akreditasyon Programı anlamına gelmektedir. NADCAP, Otomotiv Mühendisleri Topluluğu (SAE), Performans İnceleme Enstitüsü (PRI) tarafından 1990 yılında geliştirilmiş bir uygulamadır. NADCAP, ana yüklenicilerden, tedarikçilerden ve hükümet temsilcilerinden teknik uzmanları bir araya getirerek birlikte çalışmak ve standart bir yaklaşım kullanarak tedarikçilerin onaylanması için gereklilikleri belirlemek üzere ‘özel proseslerin’ havacılık ve savunma sanayii kurallarına uygunluğunun değerlendirildiği yönelik bir yaklaşımdır.

NADCAP Kapsamındaki Özel Prosesler Nelerdir?

  • Tahribatsız Muayene Yöntemleri (NDT): Sıvı penetrant, ultrasonik muayene, manyetik parçacık yöntemi ve x-ray yöntemleri NADCAP özel prosesler kapsamındaki muayene yöntemlerindendir.
  • Isıl İşlem Prosesleri: Çoklu alaşım aileleri için; gerilim giderme, tavlama, sementasyon, nitrürleme, karbonitrürleme, ferritik nitrokarbürleme, iyon nitrürleme, vakumlu ısıl işlem, vakumlu yağda su verme, sertleştirme, indüksiyonla sertleştirme, fırında sert lehimleme, daldırma sert lehimleme, indüksiyonla sert lehimleme, vakumlu fırında sert sertleştirme, alevle sertleştirme, kriyojenik işlemler, sıcak şekillendirme/sıcak boyutlandırma, kalıpta su verme, sıcak izostatik presleme, gibi uygulanan ısıl prosesler ve uygulanan proseslerin istenen çıktıya ulaşıp ulaşmadığını anlamayı sağlayan sertlik ölçümü ve metalografik incelemeler yine NADCAP kapsamında değerlendirilmektedir.
  • Kaynak Prosesleri: Torç / indüksiyon manuel lehimleme, flaş kaynağı, elektron ışını kaynağı, füzyon kaynağı, lazer kaynağı, direnç kaynağı, sürtünme / direnç kaynağı, difüzyon kaynağı, vurmalı saplama kaynağı gibi yöntemler NADCAP kapsamında değerlendirilen kaynak proseslerindendir.
  • Kaplama Prosesleri: Termal sprey, fiziksel ve kimyasal buhar biriktirme yöntemleri, sementasyon, sıyırma, kaplama değerlendirmeleri, kaplanmış parçaların kaplanması, kaplamaların ısıl işlemi NADCAP kapsamında değerlendirilen kaplama proseslerinden bazılarıdır.
  • Kimyasal Prosesler: Kaplama, eloksal kaplama, dönüşüm / fosfat kaplamalar, boya ve kuru film yağlayıcılar, aşındırmalar NADCAP kapsamında değerlendirilen kimyasal proseslerinden bazılarıdır.
  • Malzeme Test Laboratuvarları: Kimyasal testler, mekanik testler, metalografik incelemeler, mikrosertlik, sertlik, korozyon testleri, mekanik test numunesi hazırlama, diferansiyel termal analiz (DTA), X-Ray, kaplama değerlendirmeleri, bağlantı elemanı testleri NADCAP kapsamında değerlendirilen malzeme test yöntemlerindendir.
  • Kompozitler: Polimer matrisli kompozit, metal matrisli kompozit, seramik matrisli kompozitlerden parçaların imalatları NADCAP kapsamındaki proseslerdendir.
  • Konvansiyonel Olmayan Parça İşleme Yöntemleri: Tornalama, frezeleme gibi yöntemler konvansiyonel yöntemlerle parça imalatına yönelik yöntemlerken elektron demeti gönderme, iyon ışını gönderme, plazma ark yöntemi, lazerle işleme gibi yöntemler konvansiyonel olmayan yöntemlerle parça işleme kapsamında değerlendirilmektedir. Yine bu yöntemler de NADCAP kapsamındaki proseslerdendir.

Ülkemizde de havacılık ve savunma sanayine yönelik çalışmalar yapan ve yapmak isteyen, NADCAP sertifikası sahip olmak isteyen kurum ve kuruluşlara yönelik özel danışmanlık hizmetleri yürütmekteyiz.