Kurum ve kuruluşların yürüttükleri faaliyetler kendi içlerinde büyük ya da küçük bir takım tehlike ve bunun paralelinde risk etmeni barındırmaktadır. Risk analizleri bu tehlike unsurlarına karşılık potansiyeli önden görmeyi ve risk unsurlarına karşı erken aksiyon almayı sağlayarak yaşanabilecek kazaların önüne geçmeyi hedefler. Özellikle iş sağlığı ve güvenliği gibi insana dokunan bir konuda oldukça önem arz etmektedir. Risk analizleri ile iş kazalarına ve meslek hastalıklarına yönelik önden belirlenmiş potansiyeller ve alınabilecek aksiyonların tanımlanması kazalar ve meslek hastalıklarının gerçekleşmesinin önüne geçecektir.

Risk analizleri için 5×5 Matris, Fine Kinney Metodu gibi çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler sayesinde mevcut ve olası durumlar analiz edilmeye çalışılır. Anali yöntemleri belenirken de işin kapsamı, iş yerinin tehlikesi seviyesi gibi durumları gözetmek önemlidir. Bu analizlerin gerçekleştirilebilmesi için bütün departmanlardan, her konumdan çalışanın katıldığı çoğulcu bir paylaşımla analizleri yapmak önemlidir. Çünkü bu analizler yapılırken farklı disiplinlerden insanların bir araya gelmesi konunun daha geniş bir perspektiften ele alınmasını sağlayacaktır.

Risk analizleri makine ve proses üzerinde yapılan herhangi bir değişiklik sonrasında gözden geçirilmelidir. Yeni yatırımlar öncesinde risk analizleri yapılarak tasarım ve kurulum aşamalarında riskleri bertarafa yönelik aksiyonlar almaya çalışılmalıdır.