GHP sertifikası, tüketici sağlığını korumak ve işyerinde iyi bir imajın yanı sıra ürün güvenilirliğini sürdürmek için gereklidir. Gıda üreten veya satan kuruluşların ve toplu tüketim yerlerinin hijyen standartlarına uygun olarak faaliyet gösterdiğini belgeleyen uluslararası bir standarttır. GHP, gıda üretim tesislerinin hijyenik tasarımı ve yapılandırılması, temizlik ve sanitasyon prosedürleri, gıda endüstrisinde gıdaların mikrobiyal kalitesi, bireysel işlem adımlarının hijyenik performansı ve personel hijyenini kapsayan bir sistemdir. Kısacası, güvenli gıda üretimi için gerekli tüm koşulların sağlanmasıyla ilgilidir.

Gıda güvenliği konusunda artan beklentiler, geniş bir uygulama yelpazesine yol açmıştır. Örneğin iyi tarım uygulamaları, iyi hijyen uygulamaları ve iyi üretim uygulamaları ile bunu artırmak mümkündür

İyi Hijyen Uygulamalarının Amacı

gıda güvenliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla bir gıda işletmecisinin gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye ulaştırılmasına kadar uyması gereken kuralları ortaya koymaktır. İyi uygulama, üretimden depolamaya, sunumdan satışa kadar tüm süreçlerde hijyenik kontroller yoluyla gıda güvenliğini sağlamak ve insan sağlığına zarar gelmesini önlemek için gerekli önlemlerin alınmasını amaçlar.

Bu kapsamda dikkate alınan başlıca hususlar şu şekilde sıralanabilir:

– Üretim tesislerinin hijyen standartlarına uygun olarak yapılandırılması ve tasarlanması

– Ürünlerin mikrobiyal kalitesinin ölçülmesi (pişmemiş gıdalar)

– İşletmede dezenfeksiyon ve hijyen önlemlerinin etkin bir şekilde uygulanması

– Tüm üretim süreçlerinde hijyen standartlarının uygulanması

– Personelin hijyen standartlarına uymasının sağlanması

Prensip olarak, gıda üretimi, satışı ve tüketiminin gerçekleştiği yer için hijyen kurallarını ve bu yerde çalışan personel için hijyen kurallarını kaydetmeliyiz:

– Personel hijyeni

– Personelin sağlığı

– Çalışma koşulları

– Tesis ve ekipmanların bakımı,

– Gıda ile temas eden yüzeylerin hijyeni

– Haşere kontrolü

– Atık yönetimi

– Su kalitesi

– Temizlik ekipmanlarının, deterjanların ve dezenfektanların depolanması

– Personel hijyeni

– El hijyeni

– İşyerinde davranış kuralları

– Çapraz kontaminasyonun önlenmesi şeklinde sıralanabilir.

GHP’nin diğer standartlarla ilişkisi

İyi Hijyen Uygulamaları (GHP), İyi Üretim Uygulamaları (GMP) için tamamlayıcı bir standarttır. Aynı zamanda ticari mutfaklarda, restoranlarda ve kafeteryalarda iyi gıda uygulamaları için GHP standardını tamamlayıcı niteliktedir. GHP, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları olarak bilinen HACCP gıda güvenliği yönetim sistemi için bir ön koşul olarak kabul edilmektedir. Türk gıda sistemi artık HACCP ve GMP gibi kalite sistemlerini kullanarak güvenilirliğe dayalı bir yaklaşıma doğru ilerlemektedir.

Gıda ve gıda ile temas eden madde üreten ve satan kuruluşlar ile toplu tüketim yerleri, gıda güvenliğinin sağlanmasında en etkili yöntemlerden olan “iyi hijyen uygulamaları” ve “HACCP” ilkelerine dayalı prosedürleri uygulamak ve sürdürmek zorundadır. Gıdanın üretimi, tüketimi ve depolanması ile ilgili kuruluşlar, akredite bir belgelendirme kuruluşu tarafından gözetim ve denetime tabi tutulmaktadır. Bu denetimler kapsamında hijyen standartlarına uygun faaliyet gösterdiği belgelenen firmalara iyi hijyen uygulamaları sertifikası verilmektedir.