Gıda kalitesi ve güvenliği, dünya çapında işletmeler için sürekli bir endişe kaynağıdır ve yinelenen sağlık korkuları ile vurgulanmaktadır. Tüketiciler, gıdalarının sürdürülebilir ve güvenli kaynaklardan geldiğinden giderek daha fazla emin olmak istiyor. Dünya nüfusu arttıkça, gıda arzının kalitesi ve sürdürülebilirliği korunmalıdır. Dünyanın çevresel açıdan sürdürülebilir ve etik açıdan sorumlu gıdalara ihtiyacı vardır.

Gıda üreticileri, perakendeciler ve bileşen tedarikçileri, ürünlerinin güvenli ve yüksek kalitede olmasını sağlama sorumluluğuna sahiptir. Günümüzün hızla küreselleşen sürdürülebilirlik, gıda sahtekarlığı, düzenlemeler, küresel tedarik zinciri zorlukları ve değişen tüketici talepleri dünyasında şirketler, sorumluluklarını yerine getirirken ve düzenlemelere uyarken hayatta kalmaya çalışan karmaşık zorluklarla karşı karşıyadır.

BRC: Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Korunması

British Retail Konsorsiyum (BRC) standardı, bir endüstri birliği tarafından geliştirilen bir gıda kalitesi ve güvenliği sertifikasıdır. Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’daki birçok büyük perakendeci, tedarikçilerinin BRC sertifikalı olmasını şart koşmaktadır. Bu standarda göre belgelendirme, şirketlerin uluslararası pazarlara girmesine, perakendecilerle ilişkilerini güçlendirmesine ve gıda güvenliği risklerini en aza indirmesine yardımcı olabilir.

Gıda güvenliği konuları, üretim süreci de dahil olmak üzere tarladan sofraya kadar tüm gıda ticaretinde her tür gıda için paketleme, depolama, nakliye ve tüm lojistik faaliyetlerle yakından bağlantılıdır. Bu kadar çok aktörün yer aldığı bir süreçte, bir yandan bu aktörler arasındaki, diğer yandan da devletler arasındaki gıda güvenliği ilişkilerinin düzenlenmesi ve ortak bir dil oluşturulması ihtiyacı açıktır. Ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından belirli gıda standartlarının oluşturulması ve ulusal ve uluslararası mevzuatta belirli yasal hükümlerin yer alması bu ihtiyacın bir sonucudur.

Bir yandan gıda sektöründe yeni teknolojilerin üretilmesi ve kullanılması, diğer yandan ileri analitik teknikler kullanılarak daha hassas ölçüm, test ve analitik çalışmaların yapılabilmesi, yayınlanmış standartların sık sık güncellenmesi ve yeni standartların ortaya çıkması sonucunu doğurmuştur.

Bu tür standartlara örnek olarak;

– ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri

– HACCP Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi Sertifikasyonu

– HELAL İslami gerekliliklere uygunluk sertifikası

– ISO TS 13027 Sanitasyon ve Sanitasyon Belgelendirmesi

– FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistem Belgelendirmesi

– BRC GIDA Sertifikasyonu

– IFS Uluslararası Gıda Standartları Sertifikasyonu

– KOSHER Sertifikası

– EN 15593 Gıda Ambalajı Kalite Yönetim Sistemleri