Su ayak izi kurum ve kuruluşların bir ürün ya da hizmetin üretilebilmesi için tüketilen su miktarının bir ölçütüdür. Hem doğrudan hem de dolaylı proseslerde tüketilen su miktarını referans almaktadır. Birimi de litre ya da galondur.

Bu süreçte karşımıza mavi, yeşil ve gri su ayak izi olmak üzere toplamda üç tip su ayak izi çıkmaktadır.

Mavi Su Ayak İzi: Bir ürünün ya da hizmetin üretile bilmesi için kullanılan yüzey ve yer altı sularının miktarıdır.

Yeşil Su Ayak İzi: Bir ürünün ya da hizmetin üretile bilmesi için bitkilerin ya da mahsullerin kullanabileceği yağmur sularının miktarıdır.

Gri Su Ayak İzi: Bir ürünün ya da hizmetin üretimi sırasında açığa çıkan atık suyun arıtılması ya da seyreltilmesi için kullanılan su miktarını göstermektedir.

Kurumların su ayak izlerini bilmelerini üretilen ürün ya da hizmetlerin çevresel etkilerini görmek adına önem arz etmektedir. Yıldan yıla suya erişimin daha da zorlaştığı ve özellikle su kıtlığının yaşandığı bölgeler için kurumların sürdürülebilirliği ya da bölgede yaşamın sağlıklı ilerleyebilmesi için su ayak izinin bilinmesinde fayda vardır. Su ayak izin oluşumunda bireylere da fazlasıyla görev düşmektedir. Bilinçsiz su tüketimi, fazla sarfiyat gibi bireysel etkiler su ayak izinin olumsuz etkileyen unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Su Ayak İzinin Hesaplanması: Üretilen ürün ve hizmetlere yönelik olarak su ayak izinin hesaplanması için kullanılan suyun kaynağının ve kalitesinin bilinmesi/ tahmin edilmesi gerekmektedir. Hesaplama için ilk olarak ürün ya da hizmetin ve bulunulan bölgenin zamansal sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir. Ardından kullanılacak su kaynaklarının belirlenmesi gelmektedir. Bunun için doğrudan prosesler ve dolaylı prosesler için de hesaplamaların yapılması gerekmektedir. Örneğin kullanılan ham maddenin su ayak izinin de işleme dahil edilmesi gibi. Bütün proses adımlarında kullanılan su kaynakları belirlendikten sonra kullanılan suyun kalitesinin ve mevcudiyetinin de işlemlere dahil edilmesi ile nihai olarak su ayak izi hesaplanmış olur. Suyun kalitesi mevcudiyetinin de dahil edilmesi çevre ve insan yaşam şartları üzerindeki etkisini de tahmin edebilmek için işlemlere dahil edilmektedir.

Su ayak izinin hesaplanması sürecinde başvurulacak çeşitli kılavuzlar, standartlar, yöntem ve modeller mevcuttur. Bu araçlara başvurarak su ayak izini özellikle bölgesel farklılıkları da gözeterek hesaplamak mümkündür.

Su ayak izini düşürmek için tarımsal faaliyetlerde verimli sulama tekniklerine geçmek, özellikle su kıtlığı yaşana bölgeler için fazla su ihtiyacı duymayan ürünlerin tarımsal ürün haline getirilmeleri önemlidir. Binalarda işletmelerde su kaçaklarının önüne geçmek, fazla su kullanımından kaçınmak, fazla tüketimi önleyen sensörlü musluklara geçmek gibi müdahaleler yine su ayak izini azaltıcı etki etmektedir.

Yine proses ve enerji verimliliğini arttırmak, çevreci, yeşil proseslere geçmek, atıkları azaltmak su ayak izini azaltıcı yönde etkileyecektir.

Su ayak izini hesaplama sonrası düzenli takibi ve yıllar içinde yapılan müdahaleler ve iyileştirmeler su ayak izinin takibi ve alınan aksiyonların efektifliği noktasında süreç takibinin yapılmasında yardımcı olmaktadır.