LVD, Alçak Gerilim Direktifi (2014/35/EU) anlamına gelmektedir. Bu direktif, Avrupa Birliği’nde kabul edilen “Yeni Yaklaşım” direktiflerinden biridir ve elektrikli ekipmanların güvenliği ile ilgilidir. Türkçe’de Alçak Gerilim Yönetmeliği olarak adlandırılan Alçak Gerilim Direktifi’nin amacı, elektrikli ekipmanlarda insanların, çevrenin ve malların güvenliğine ilişkin sorunların ürünler piyasaya sürülmeden önce öngörülmesi, en aza indirilmesi ve mümkünse ortadan kaldırılmasıdır.

50-1000 volt AC veya 75-1500 volt DC arasında gerilime sahip güç kaynaklarını kullanan veya bu değerlere kadar akım üreten tüm alet ve ekipmanlar Alçak Gerilim Direktifi kapsamındadır. Elektrikli bileşenler: elektrikli bir cihazın parçası olarak kullanıldığında, tamamen yeni Alçak Gerilim Kılavuzu kapsamındadır. Transformatörler ve elektrik motorları elektrikli bileşenlere örnektir. Bu bileşenlerin kullanımı bir dizi güvenlik değerlendirmesine tabidir. Bu tür bileşenler için özel Avrupa standartları vardır. Bazı elektrikli araçların dayandığı bileşenlerin güvenliği, bu bileşenlerin ürüne nasıl entegre edildiğine (birleştirildiğine, uyumlaştırıldığına) bağlıdır. Elektrikli araçların temelini oluşturan bu parçalar (bileşenler) yönetmeliklerin kapsamına girmiyor ve CE işareti taşımıyor.

Ürünün AB ülkelerinde ve ülkemizde pazarlanabilmesi için CE işaretinin doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. 73/23/EC (2006/95/EC) sayılı Avrupa Alçak Gerilim Direktifi, Direktif kapsamına giren ürünlerin yerine getirmesi gereken genel kriterleri açıklamaktadır. Direktif, idari gereklilikleri ve koruma gerekliliklerini (önlemler, koruyucu tedbirler vb. şeklinde) içerir.

İdari gereklilikler;

     – Ürünlerin CE işareti ile etiketlenmesi

     – Uygunluk beyanının hazırlanması

     – Teknik dokümantasyonun hazırlanması süreçlerini kapsar.

Koruma gereksinimleri genellikle ürünlerin çeşitli standartlara uygun olması sağlanarak karşılanır.

LVD Sertifikasyonu

LVD ile uyumluluk, onaylanmış bir kuruluşun dahil edilmesine gerek kalmadan kendi kendine belgelendirme/sertifikasyon yoluyla sağlanabilir. Gerekli güvenlik testleri ilgili standartlara uygun olarak yapılmalı ve raporlanmalıdır. Alçak gerilim ekipmanının CE işaretini taşıyabilmesi için LVD testlerinin yapılması ve raporun teknik belgelerde saklanması gerekir. Uygun testleri geçen ve gerekli prosedürlere uyan ekipman, bir LVD test raporu ile pazarlanacaktır. LVD sertifikası ayrıca ürünün yapısal güvenliğini veya ilgili enerji verimliliği standartlarına ve yönetmeliklerine uygunluğunu da gösterir. Bu sayede üreticiler ürünlerini güvenli bir şekilde piyasaya sürebilmeli ve son kullanıcılar da ürünleri güvenli bir şekilde kullanabilmelidir. CE işareti için oluşturulan teknik dokümantasyonun dayandığı LVD test raporu, ürün veya standartları değiştirilmediği sürece 10 yıl boyunca geçerliliğini korur.

Ayrıntılı Bilgi İçin;