Kişisel koruyucu ekipman, çeşitli güvenlik tehlikelerinden korunmak için yapılan işin barındırdığı risklerine göre çalışanlar tarafından giyilmesi, takılması veya taşınması amaçlanan ve doğrudan veya dolaylı olarak sağlık ve güvenliği teşvik etmek için tasarlanmış araçlar veya cihazlar olarak kabul edilir ve tanımlanır. Kişisel koruyucu ekipmanlara ilişkin AB politikası, üreticiler tarafından karşılanması gereken temel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini tanımlamayı ve bu ürünlerin iç pazarda ticaretinin önündeki engelleri kaldırmayı amaçlamaktadır. Direktif, ürünlerini Avrupa Birliği’nde pazarlamak isteyen kişisel koruyucu ekipman üreticilerine yöneliktir. Üreticiler, direktifin gerekliliklerini karşılamaları halinde ürünlerine CE işareti koyabilirler. Kişisel koruyucu ekipmanların CE işareti taşıması, gereklilikleri karşıladıklarını ve Avrupa Ekonomik Alanı ve Türkiye’de satılabileceklerini gösterir.

Kişisel koruyucu ekipmanların kullanım amacı iş sırasında yaşanabilecek kazalara karşı ya da uzun süreli maruziyetlerde oluşabilecek meslek hastalıklarına koruma sağlamak amacıyla kullanılmaktadırlar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işyerindeki sağlık ve güvenlik koşullarını iyileştirmek için kişisel koruyucu ekipmanlardan sorumludur. Bakanlık 2013 yılında işyerinde kişisel koruyucu ekipman kullanımına ilişkin bir yönetmelik kabul edilmiştir. Bu yönetmelik işyerindeki potansiyel riskleri önlemeyi ve en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, yönetmeliğe göre, kişisel koruyucu ekipman, risklerin toplu koruma sağlayan teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve yöntemleriyle önlenemediği durumlarda kullanılır. Kişisel koruyucu donanımlar için belgelendirme prosedürü, ürünün yönetmelikte tanımlanan temel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini karşıladığının ve teknik standartlara uygun olarak üretildiğinin doğrulanmasından oluşuyor. Belgelendirme süreci, kişisel koruyucu ekipmanın ait olduğu kategorinin belirlenmesi ile başlar.

Kişisel koruyucu ekipmanlar basit yapılı, karmaşık yapılı ve diğer olmak üzere üç kategoride değerlendirilmektedir.

Basit yapılı kişisel koruyucu ekipmanlar çalışanları istisnai ya da kademeli risklere karşı koruyan ekipmanlardır. Diğer kategorisinde değerlendirilen kişisel koruyucu ekipmanlar yüksek sıcaklık ya da çok düşük sıcaklıklara maruz kalınan ortamlardan koruyan, yüksekten düşme gibi durumlara karşı koruma sağlayan ekipmanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Karmaşık yapılı kişisel koruyucu ekipmanlara da basit ve diğer kategorisinde olmayan ekipmanlar haricindeki durumlara karşı koruma sağlayan ekipmanlardır.

Uygunluk değerlendirmesi, kişisel koruyucu donanımların teknik standartlara uygun olarak muayene ve test edilmesi ile talep edilmesi halinde belgelendirilmesini ifade etmektedir. Kişisel koruyucu donanımların uygunluk değerlendirme faaliyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen muayene ve test veya belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. AB uygunluk beyanı, üreticinin üretmiş ve piyasaya sunmuş olduğu kişisel koruyucu donanımın yönetmelik hükümlerine uygun olarak imal edildiğini beyan ettiği belgedir.