Kişisel koruyucu ekipmanlar üzerindeki CE işareti, ürünlerin yürürlükteki ilgili direktiflerin temel gerekliliklerini karşıladığı ve bu direktiflerde tanımlanan uygunluk değerlendirme prosedürlerine tabi olduğu anlamına gelir.

Kişisel koruyucu ekipman, çeşitli güvenlik risklerine karşı korunmak için işçiler tarafından kullanılan ve doğrudan veya dolaylı olarak sağlık ve güvenlik amacıyla kullanılan araçlar veya cihazlar olarak değerlendirilir ve tanımlanır. Kişisel koruyucu ekipmanlara ilişkin AB politikası, üreticilerin yerine getirmesi gereken temel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini belirlemeyi ve bu ürünlerin iç pazarda ticaretinin önündeki engelleri kaldırmayı amaçlamaktadır.

Kişisel Koruyucu Ekipman Direktifi Kimleri Hedeflemektedir?

Direktif, ürünlerini Avrupa Birliği pazarına sunmak isteyen kişisel koruyucu ekipman üreticilerine yöneliktir. Üreticiler, direktifin gerekliliklerini karşıladıkları takdirde ürünlerine CE işareti koyabilirler. CE işareti, kişisel koruyucu ekipmanın gereklilikleri karşıladığı ve Avrupa Ekonomik Alanı ve Türkiye’de satılabileceği anlamına gelir.

Kişisel koruyucu ekipmanlar aşağıdakiler için kullanılabilir:

     – İş kazalarını veya meslek hastalıklarını önlemek

     – Çalışanları sağlık ve güvenlik risklerinden korumak

     – İşyerindeki iş güvenliği koşullarını iyileştirmek.

Kişisel koruyucu ekipmanların sağlanması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Bakanlık 2013 yılında işyerinde kişisel koruyucu ekipman kullanımına ilişkin bir yönetmelik yayınlamıştır. Bu belgenin amacı, işyerindeki potansiyel riskleri önlemek ve en aza indirmektir. Ayrıca, bu yönetmeliğe göre, kişisel koruyucu ekipman, toplu korumayı amaçlayan teknik önlemler veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleri yoluyla riskleri önlemenin mümkün olmadığı durumlarda kullanılır.

Kişisel Koruyucu Ekipmanlar İçin Belgelendirme Prosedürü

Bu prosedür, ürünün yönetmelikte belirtilen temel güvenlik ve hijyen gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını ve teknik kurallara uygun olarak üretilip üretilmediğini belirler. Belgelendirme süreci, kişisel koruyucu ekipmanın ait olduğu kategorinin belirlenmesiyle başlar.

Kişisel koruyucu ekipman kategorileri ;

     – Basit kişisel koruyucu ekipmanlar: Bunlar kullanıcıyı kademeli veya istisnai risklere karşı korumak için tasarlanmış ürünlerdir.

     – Diğer kişisel koruyucu ekipmanlar: Örneğin çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklarda kullanılmak üzere tasarlanmış acil durum ekipmanları, solunum koruması, yüksekten düşmeye karşı kişisel korunması.

     – Karmaşık yapıdaki kişisel koruyucu ekipman: Önceki iki maddede tanımlanmayan kişisel koruyucu ekipmanı içerir.

Yönerge, silahlı kuvvetler ve polis tarafından kullanılmak üzere tasarlanan, kendini savunma amaçlı veya uçak ve gemilerde kurtarma operasyonları için kullanılan kişisel koruyucu ekipmanları kapsamamaktadır.

Uygunluk Değerlendirmesi

Uygunluk değerlendirmesi, kişisel koruyucu donanımların teknik düzenlemelere uygunluğunun incelenmesi, test edilmesi ve talep edilmesi halinde belgelendirilmesi faaliyetidir. Kişisel koruyucu donanımların uygunluk değerlendirme faaliyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmış muayene ve test veya belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. AB Uygunluk Beyanı, üreticinin ürettiği ve piyasaya arz ettiği kişisel koruyucu donanımın yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretildiğini beyan ettiği bir belgedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin;