MESEM projesi mesleki eğitim, ustalık telafi programı olarak ülkemizdeki nitelikli ara eleman açığını kapatmak ve nitelikli iş gücünü sanayiye kazandırmak için kuruluşlardaki iş süreçlerinde çalışanların belge sahibi olmalarını ve Avrupa standartlarına uyum kapsamında hayata geçirilmiş bir programdır.

Ustalık telafi programları sektörel işbirliğine dayanmaktadır. Uygulayıcı ve sorumlu kurum Milli Eğitim Bakanlığıdır. Programında amacı, işyerinde pratik öğrenmeyi pekiştirmek ve sonrasında yapılan sınavı geçenlere sertifika verilmesidir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ekim 2021’de 24 bölge ve 97 branş için uygulamaya karar verdiği yüksek lisans telafi programlarının uygulama kapsamı, mesleki eğitim merkezlerinin çerçeve programlarına yeni bölgelerin eklenmesine ilişkin 24 Haziran 2022 tarihli ve 2022-45 sayılı Eğitim Şurası kararıyla 47 bölge ve 105 branşa genişletildi. Yardımın azami süresi 27 haftadır.

Bu süre, sektör ve branş için tanımlanan modüllere göre değişmektedir. Ücretlerin şirket tarafından ödendiğine dair belgenin mesleki eğitim merkezine sunulması halinde, yardım İşsizlik Sigortası Fonu tarafından verilmektedir. Programa katılanlar için işveren 27 hafta boyunca kişi başına net asgari ücretin yarısını alır. Aktif çalışanlara yönelik programlar çerçevesinde uygulanan yardım ve teşviklerden biri de UTP teşvikidir (Ustalık Telafi Programı).

UTP teşviki, işgücü piyasasındaki vasıflı işgücü talebini karşılamak ve yüksek lisans derecesine sahip çalışan sayısını artırmak amacıyla uygulanan bir teşviktir.

UTP-Mesem teşviki kapsamında, programa katılan işverenlere çalışan başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar ödenek verilmektedir.

Programa başvurmak için işverenin 33 ana sektör ve 183 alt sektörden birinde faaliyet gösteriyor olması gerekmektedir. Ayrıca işyerinde yüksek lisans derecesine sahip en az bir çalışanın bulunması da yeterlidir. Başka bir şart bulunmamaktadır.

UTP hibeleri hem halihazırda programa katılan çalışanlara hem de yeni işe alınanlara verilebilmektedir. Çalışanlar için tek şart en az lise diplomasına sahip olmaktır.

UTP’ye dahil olan işyerindeki mevcut çalışanlar sigorta primleri için destek almazlar, sadece ücret sübvansiyonu alırlar. Primler işveren tarafından ödenmeye devam etmektedir. Ancak, UTP dışında kayıtlı başvuru sahiplerinin iş kazası ve meslek hastalığı primleri 27 hafta boyunca MEB tarafından ödenmekte ve işveren bunlar için herhangi bir prim ödememektedir. Yani programa dışarıdan kayıt yaptıran başvuru sahiplerinin hem primi hem de ücret desteği MEB tarafından ödenmektedir.

UTP yardımı işverene istihdam veya ortalama sigortalı sayısı açısından herhangi bir yükümlülük getirmemektedir.

UTP sonunda verilen ustalık belgesi aynı zamanda mesleki yeterlilik yerine de geçmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi beş yıl süreyle geçerliyken, mesleki yeterlilik belgesinin süre sınırı yoktur.

UTP kapsamında, 27 haftalık eğitim iş başında çalışmayla tamamlanır. Personelin işyeri dışındaki eğitim kurslarına katılması gerekmemektedir.