Medikal ürünler birçok tedavi türünde kullanılmaktadır. Bu ürünlerin çevre dostu tıbbi yöntemler kullanılarak üretilmesine yönelik standartların uygulanması tıbbi çevre sertifikasyonu olarak bilinmektedir. Ekolojik medikal sertifikalar için sertifikasyon sisteminin dayandığı temel sistem organik ürün sertifikasyon sistemidir. Bu sertifikasyon sisteminin dayandığı bilimsel verilerin yanı sıra yönetmelikler de bulunmaktadır. En önemli yönetmeliklerden biri AB Eko-etiket Yönetmeliği’dir. Avrupa Birliği’nde bu şemanın oluşturulmasına yönelik çalışmalar 1973 yılında Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü’nün (DG Environment) çalışmalarıyla başlamış ve 1992 yılında kısaltması “European Union Ecolabel” veya “EU Ecolabel” olan Avrupa Birliği Eko-etiket Enstitüsü kurulmuştur. 66/2010/EC sayılı Ekoetiket Yönetmeliği 2010 yılında güncellenerek yeniden yayımlanmıştır.

“Tıbbi ekoloji” terimini açıklayacak olursak; modern tıp uygulamalarının gelişmekte olan bir alanının adıdır. Bu alan, başta iklim koşulları olmak üzere termal sular, maden suları, çamur, güneş ışığı, karbondioksit, hidrojen sülfür, radon, oksijen ve güneş ışığı gibi tüm çevresel koşulları ve kimyasal özellikleri kapsamaktadır. İnsan sağlığını korumak, iyileştirmek ve tedavi etmek bu standartların temel amaçlarından biridir. Ekolojik medikal sertifikası, çevre dostu tıbbi ürünlerin çevre dostu yöntemler kullanılarak üretildiğini onaylar ve belgelendirir.

Ekolojik Medikal Sertifikanın Belgelendirme Süreci

Ekolojik medikal sertifika için sertifikasyon süreci oldukça kapsamlıdır. Üretici ve sertifikasyon şirketi arasında yasal bir süreçtir. Ürünlerin üretimi sırasında ve tüketim aşamasında insan sağlığına zararlı etkilerinin keşfedilmesinin ardından, çevrecilerin ve bilinçli tüketicilerin talebi üzerine, yetkili kurumların (Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre Koruma Bakanlığı vb.) veya devlet onaylı kuruluşların (özel şirketler) ve üreticilerin faaliyetleri kontrol edilmeye başlanmıştır. Bu denetim kuruluşları, üreticilerin talebi üzerine kontroller gerçekleştirmekte ve onlara ürünlerin doğallığını veya insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olmadığını teyit eden belgeler ve etiketler sunmaktadır. Bu belgeler, tüketicilere ürünlerin doğallığı ve insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi vermekte ve böylece tüketicilerin bu ürünleri güvenle tüketmelerini sağlamaktadır. Sağlık ve çevre sektöründeki firmalar, ürettikleri ürünlerin standartlara uygunluğunu sağlamak için bir belgelendirme şirketine başvurabilirler. Başvuru, otorite tarafından tarafsız bir şekilde incelenecek ve uygun görülen ürünler için kabul edilecektir. Başvurusu kabul edilen firmalar bir sağlık ve çevre belgelendirme sözleşmesine tabi olurlar. Bu sözleşmeye dayanarak belgelendirme süreci başlatılır. Sözleşme imzalandıktan sonra, firma ürün numunesini/numunelerini belgelendirme şirketine teslim etmelidir. Teslim edilen ürün numunesi belgelendirme şirketi tarafından detaylı olarak incelenecektir. Uluslararası norm ve standartlara uygunluğun kontrol edilmesinin yanı sıra üretim süreçleri de kontrol edilir. Tüm bu çalışma ve kontrollerin sonucuna göre uygun görülen ürünler için çevre sağlık sertifikası düzenlenir. Bu sertifikaya sahip tüm ürünler çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor. İnsan sağlığını korumak ve doğaya zarar verebilecek üretim yöntemlerini ve ürünleri kapsam dışı bırakmak amacıyla uygulanmaya devam eden çevre belgelendirmesi ülkemizde de mevcuttur.