Bir acil durum eylem planının amacı, her an meydana gelebilecek bir acil durumlar karşısında alınabilecek olası önlemleri tanımlayan bir dokümandır.  Bu nedenle sanayi, sağlık ve eğitim gibi birçok sektörde hizmet veren kurumlar için oldukça önemli bir belgedir.

Acil bir durumda insanların bulundukları bölgeden tahliye edilmeleri gerekir ve tahliye yollarını, çıkış kapılarını, söz konusu alan için hazırlanmış yedeklerin kullanımını ve tehlikenin olmadığı alana çıkış ve giriş yönlerini tarif eden bir şemalar hazırlanır. Bu şemaya “Acil Durum Tahliye Planı” denir. Şirketlerde ve diğer kurumlarda planların oluşturulması, muhafazası ve güncelliğinden emin olunması zorunludur.

Tesislerin sahip olması gereken acil durum eylem planının ana hatları ve ne yapılacağını gösteren tabelalar olası durumlarda birçok insanın hayatını kurtaracaktır. Bu nedenle acil durum eylem planı oluştururken acil çıkışların bir listesi de oluşturulmalıdır. Yangın gibi olası durumlar için çıkış kapıları ve çıkış sembolleri ile belirtilmelidir.

Plan her zaman sembollerin açıklamalarını ve uygulama kurallarını içermelidir. Öncelikle hazırlanacak plandaki semboller mevzuata ve uluslararası ISO 7010 uyarı işaretleri standardına uygun olmalıdır.