BRC sertifikasyonu ilk olarak 1998 yılında İngiliz Perakende Konsorsiyumu (BRC) tarafından BRC Gıda Teknolojisi Standardı olarak yayınlanmıştır. BRC Gıda Güvenliği Standardı, yaklaşık 20.000 sertifikalı tedarikçi ile 100’den fazla ülkede tanınan küresel bir sertifikadır. Aynı zamanda ilk gıda güvenliği sertifikası olan GFSI sertifikasyon standardı tarafından oluşturulan yönetim sistemidir.

Küresel erişime sahip şirketlerin müşterilerinin ve tedarikçilerinin güvenini kazanmak için uygulayabilecekleri en yüksek standarttır. Gıda güvenliği birlikte gelişmeye ve iyileşmeye devam etmektedir. BRC gıda güvenliği sertifikası, işletmelerin şikayetleri ve sahte ürünleri en aza indirmesi için gereklidir. Standart, gıda uzmanları tarafından geliştirilmiştir ve anlaşılması çok kolaydır. BRC riskleri tanımlar ve belgelendirme sürecini başlatır. Belgelendirme süreci basittir ve hiçbir gizli maliyet yoktur; tüm belgelendirme süreci için yerel bir ücret alınır. Başarılı BRC gıda güvenliği sertifikasyonu size para kazandırır.

BRC gıda güvenliği standardı yedi bölüme ayrılmıştır;

– Üst yönetim taahhüdü ve sürekli iyileştirme: Tüm gıda güvenliği sistemlerinin etkin bir şekilde uygulanması. Üst yönetim taahhüdü ve sürekli iyileştirme esastır.

– Gıda güvenliği planı (HACCP): En etkili gıda güvenliği sistemi, uluslararası gereklilikleri karşılayan HACCP sistemine dayalı standarttır. Uluslararası gereklilikleri karşılayan standartlar.

– Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi; gıda güvenliğinin bir diğer temeli de özellikle tedarik yönetimi, izlenebilirlik ve kalite gerekliliklerini kapsayan ISO 9000’dir.

– Üretim tesisi; üretim tesisinin koşullarını ve atık yönetimi ve haşere kontrolü gibi konuları kapsar.

– Ürün yönetimi: ürün tasarımı, alerjen yönetimi, denetim ve ambalaj güvenliği testlerini içerir.

– Süreç kontrolü: güvenli süreç kontrolü, ağırlık ve hacim kontrolü, ekipman kurulumu ve bakımı ve kalibrasyonu içerir.

– Personel: personel eğitim standartları, koruyucu giysi ve kişisel hijyen.

BRC Gıda Güvenliği Standartlarını Kimler Almalıdır?

BRC Gıda Güvenliği Standartları gıda işlemeyi sınıflandırır ve altı bölümde araştırılır ve yayınlanır: standartlar, HACCP sistemleri, kalite yönetim sistemleri, tesisler için çevre standartları, ürün kontrolü, süreç kontrolü ve personel bölümleri. BRC gıda standartları gıda işlemeyi sınıflandırır ve altı bölümde incelenir ve yayınlanır. Şirketler belgelendirme için başvurduklarında bu kategorileri araştırmalı ve kendileri için en uygun olanın altında başvuru yapmalıdırlar.

– İşlenmemiş et ve balık ürünleri (kırmızı ve beyaz et ve balık, işlenmemiş et ve balık ürünleri)

– Sebzeler (taze ve dondurulmuş meyve ve sebzeler)

– Günlük gıdalar (süt ve süt ürünleri, yumurta)

– Pişirilmiş ve dondurulmuş et ve balık ürünleri, yemeye ve pişirmeye hazır ürünler

– Çevre açısından güvenli ve termal korumalı ambalajlı gıdalar

–  Çevreye duyarlı gıdalar (içecekler, unlu mamuller, kuru ürünler, atıştırmalık gıdalar ve tahıllar, sıvı ve katı yağlar, gıda katkı maddeleri).

Bu kategori, üretim zincirinin tüm aşamalarındaki kuruluşları ve tedarikçileri kapsamaktadır.

Dünya çapındaki denetimler küresel bir ağ ve eğitimli denetçiler tarafından gerçekleştirilir; denetim sistemi standartlaştırılmış ve kontrollü kriterlere dayanır. Diğer gıda güvenliği standartları gibi bu standart da ek bir maliyet olmaksızın uygulanabilir bir standarttır.