Veteriner hekimler, hayvan refahı ve sağlığı, halk sağlığı ve çevrenin korunmasında önemli bir rol oynamakta ve çok geniş bir alanda hizmet vermektedirler. Sadece hayvanların sağlığı ve refahı için değil, kuşkusuz insan sağlığı ve çevrenin korunması için de çalışmaktadırlar. Bu nedenle zaman içinde iyi veteriner hekimlerin özelliklerini ve veteriner hekimlik çalışma kriterlerini tanımlayan standartların oluşturulması ihtiyacı doğmuştur. Bu standardın maddeleri, hangi alanda faaliyet gösterdiklerine bakılmaksızın veterinerlik hizmeti veren tüm kuruluşlara uygulanmak üzere tasarlanmıştır.

İyi Veterinerlik Uygulamalarının (GVP) Kapsamı

Veteriner hekimler hayvanların, halkın ve çevrenin sağlığının korunmasında önemli bir rol oynamakta ve çok çeşitli alanlarda hizmet vermektedir. İyi veterinerlik uygulamaları, kalite yönetim sistemi ile çalışan kuruluşlar için temel oluşturur. Bu nedenle ISO 9001 standardının iyi veterinerlik uygulamalarının temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz.

İyi veterinerlik uygulamaları çerçevesi, veterinerlik kuruluşlarında izlenmesi gereken kalite yönetimi unsurlarını aşağıdaki gibi sıralamaktadır:

– Genel gereklilikler; kuruluşun süreçlerinin tanımlanması, süreç adımlarının tanımlanması ve süreçlerin uygulanması ve kontrol edilmesi için gerekli yöntemlerin tanımlanması.

– Dokümantasyon gereklilikleri

– Yönetim sorumluluğu

– Yönetim kalite politikasının tanımlanması, planlaması ve belgelendirilmesi

– Müşteri odaklılığın temel alınması

– Bir iç iletişim politikasının mevcut olması

– Yönetimin ve kuruluşun her çalışanının görev ve sorumluluklarının açıkça tanımlanması

– Kuruluş içindeki uyumun düzeyi sürekli olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi

– Etkili bir insan kaynakları yönetimi stratejisinin oluşturulması

– Hizmetin uygulanması

– Kurum içinde süreçlerin oluşturulması, müşterilerle iletişimin sürdürülmesi ve faaliyetlerin belgelenmesi

– Müşteri dosyalarının, vaka kayıt prosedürlerinin, ürünlerin ve tıbbi malzemelerin sürekli olarak yönetilmesi

– Kuruluşun süreçleriyle ilgili ölçüm ve araştırma ekipmanların kontrol edilmesi

– Kuruluşun, kuruluş tarafından sağlanan hizmetlerle ilgili süreçlerin ve bu süreçlerden elde edilen verilerin düzenli olarak değerlendirmesi ve analiz edilmesi

– Ölçüm, analiz ve iyileştirme yapılması

– Veterinerlik kuruluşunun, iyi veterinerlik uygulamaları çerçevesinde hizmetlerinin etkinliğinin değerlendirmesi ve eksiklikleri tespit edilip düzeltmesi

– Kalite yönetim sistemi sürekli olarak iyileştirilmesi

Bu bağlamda, bir GMP sistemine entegre olduğunu iddia eden kamu veya özel sektör kuruluşlarının bu Maddelere uymaları gerekmektedir. Faaliyetlerinin doğası veya faaliyet gösterdikleri alanlar nedeniyle gerekli gereklilikleri hiçbir şekilde karşılayamayan kuruluşlar bu hükümlerden muaf tutulmalıdır. İyi veterinerlik uygulamalarının gönüllülük esasına dayandığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, bu kapsamın dışında tutulan kuruluşların da bu standardın mümkün olduğunca çok noktasını uygulamaları tavsiye edilir.