Sorumlu kaynak kullanımı denetimi olarak da bilinen URSA denetimi, bir tedarikçinin UNILEVER’in sorumlu kaynak kullanımı politikasının yasa, yönetmelik ve ek gerekliliklerine uygunluğunun değerlendirilmesinin yanı sıra, tedarikçilerin faaliyet gösterdikleri ülkede gerekli yasa ve yönetmeliklere uymalarını sağlamak için denetimle ilişkili standart ve gereklilikleri içeren bir sertifikasyon olarak tanımlanabilir. Kısacası URSA, sektör tarafından onaylanmış protokollerin ötesine geçerek tedarikçilerin çalışma standartları, insan hakları, iş dürüstlüğü, çevre yönetimi ve arazi kullanım hakları alanlarındaki uygulamalarını değerlendirir. Bu sertifikasyon faaliyetinin bir parçası olarak, tedarikçiler tanınmış kuruluşlar tarafından denetlenebilir ve sertifikalandırılabilir.

URSA, sektörde tanınan protokollerden çok daha geniş bir konu yelpazesini kapsamaktadır. İçerdiği temel ilkeler sayesinde UNILEVER, sürdürülebilir büyüme standartlarını karşılamak üzere sorumlu kaynak kullanımı için temel bir çerçeve oluşturmuştur. Bu kriterler, iş kollarına veya tedarik ettikleri ürüne bakılmaksızın tüm tedarikçiler için geçerlidir.

URSA daha sonra tedarikçilerin uygulamalarını aşağıdaki alanlarda değerlendirir;

– Çalışma standartları

– İş sağlığı ve güvenliği̇

– İnsan hakları

– Kurumsal bütünlük

– Çevre yönetimi ve arazi kullanımı

URSA denetimleri, şirketlerin sektörde kabul görmüş protokollere ek olarak diğer birçok açıdan da izlenmesine ve değerlendirilmesine olanak tanır.

Denetim Kapsamı

Tedarikçiler, Unilever’in uyumluluk gerekliliklerini ve en iyi uygulama kriterlerini karşılamak için bir URSA denetimini başarıyla geçmelidir. Unilever tedarikçisiyseniz, URSA denetim sürecini başlatmak için Unilever Tedarikçi Yeterlilik Sistemine (USQS) kaydolmanız gerekir. Denetim talebinizi gönderdikten sonra, saha denetiminiz için hazırlanabilirsiniz. Denetim raporu, UNILEVER tarafından sağlanan bir kontrol listesine dayanmaktadır.

Denetim süreci aşağıdaki adımları içerir:

– Bir denetim talebinin oluşturulması

– Denetim için hazırlanma süreci

– Üretim tesislerinde denetimin gerçekleştirilmesi

– Gerekli denetim raporlarının sonuçlandırılması

– Denetim sonrasında gerekli takip faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve değerlendirilmesi.

URSA kapsamında denetlenecek kuruluşlar aşağıdaki belgelere dikkat etmeli ve bunları özenle saklamalıdır:

– Devam listeleri ve maaş bordroları gibi personel kayıtlarını

– Bina planları, çalışma izinleri, itfaiye raporları, bina ve yapı kullanma izinleri, yangın dolaplarının sayısı gibi sağlık ve güvenlik kayıtlarını

– Çevre izinleri, ÇED raporları, çevre belgeleri, saha atık beyanları gibi çevre kayıtlarını

– Sözleşme imzalama ve fesih prosedürleri, önceki denetimlerin raporları, iç ve dış alt yüklenicilerin listeleri gibi diğer kayıtlar

“TUV Eurasia olarak amacımız, denetlenecek kuruluşlara gerekli eğitim veya bilgileri vermek, dokümantasyon konusunda gerekli yardımı sağlamak, denetimi gerçekleştirmek, gerekli dokümantasyonu oluşturmak ve personel ile çalışanları konu hakkında bilgilendirmektir.”