Yangın tatbikatının amacı, işyerinde çalışan personelin olası durumlar hakkında bilgilendirilmesi, yangınların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve olası yangın durumlarında ne yapılacağının bilinmesidir.

Şirket, yangın durumunda tahliyeye yardımcı olmak için bilgilendirilmesi gereken personel ve çalışanların zarar görmesini önlemek için prosedürleri takip etmelidir.  Bu, mevcut personeli konuyla ilgili bilgilendirme eğitimini de içerir. Birçok şirketin üstlenmek zorunda olduğu eğitim, personelinin de bu konudan haberdar olması gerektiği anlamına gelmektedir.

Birçok şirket tarafından izlenecek prosedürleri ortaya koyan yangın tatbikatı her zaman çok yüksek bir standartta hazırlanır. Oldukça fazla çalışma gerektiren bu belge, eğitim sürecinde de önem taşır.

Yangın tatbikatları yapılırken ilk adım şirketin mevcut alanlarında var olan tehlikelerin tespit edilmesi ile başlar. Belirlenen risklerin, şirketin yenilemeyi ve iyileştirmelerle donatmayı planladığı çalışma alanında çalışanlar için tehlike oluşturmaması gerekir.

Resmi Gazetede 18 Haziran 2013 tarihinde 28681 sayı ile yayımlanan “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” şirketlerin yılda en az bir kez acil durum ve yangın tatbikatı ve eğitimi düzenlemesini zorunlu kılmaktadır.

Kurumlar için yangın tatbikatı belgesi oldukça önemli bir sertifikasyon sürecidir. Yönetmeliğe uygun olarak eğitimler ve sertifikalar alınmalıdır. Sertifika içeriğine göre kurumlar gerekli önlemleri almalıdırlar.

Yangın eğitimi sürecinde:

– Yangına neden olabilecek etkenler,

– Yangın bölgesindeki olası riskler,

– Söndürme cihazları ve kullanım kılavuzları,

– Yangın söndürme dolapları ve su hortumları,

– Başlangıç aşamasındaki yangınlara müdahale,

– Yangının tipine göre müdahale yöntemi ve söndürme cihazlarının kullanımı,

– Yangın anında yapılması gerekenler,

– Acil durum ekipleri ve bu ekiplerin görevleri hakkında detaylara yer verilmelidir.