İşyerlerinde, evlerde ve her türlü ortamda elektronik cihazların bulunması kaçınılmazdır. RoHS sertifikası, elektrikli ve elektronik ekipmanlarda kısıtlanmış veya yasaklanmış ürünlerin varlığının analiz edilmesinden sonra verilen bir sertifikadır. ROHS yönetmeliği elektronik ekipmanların kontrolü için idari, yasal ve teknik hükümler içermektedir. Aynı şekilde, elektronik atıkların çevreye zarar vermeden geri dönüştürülmesi ve bertaraf edilmesine yönelik yönergeler de bulunmaktadır.

Kullanım sırasında belirli unsurlar ve ürünler arasındaki etkileşimi en aza indiren teknolojilerin kullanılması rekabet güçlerini artıran bir faktördür. Bu firmalar ROHS sertifikası alarak piyasadaki itibar ve imajlarını geliştirmekte, yurtiçinde ve yurtdışında önemli bir rekabet avantajı elde etmektedirler.

ROHS belgelendirmesi, kendi markası altında elektronik ürün üreten ve satan markalara, başka tedarikçiler tarafından üretilen elektronik ürünleri kendi markası altında satan firmalara ve ticari amaçla elektronik ürün ihraç veya ithal eden gerçek ve tüzel kişilere yöneliktir.

ROHS Sertifikaları İle Kısıtlanan Maddeler

ROHS Direktifi, çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olan ana maddeleri ve bunların kullanımı için izin verilen maksimum miktarlar aşağıda listelenmiştir:

Kurşun (Pb): izin verilen miktar yüzde 0.1 ppm’dir. Kurşun, elektronik endüstrisinde, kurşun pillerde, kablo kılıflarında, elektronik bileşenlerde, lehim tüplerinde, cam ve katot ışın tüplerinde kullanılır.

Cıva (Hg): İzin verilen seviye yüzde 0,1 ppm’dir. Elektronik ekipman, piller, anahtarlar, floresan lambalar, termostatlar ve deşarj tüplerinin üretiminde kullanılan metaller.

Kadmiyum (Cd): İzin verilen değer 0.01 ppm’dir. Kadmiyum elektronik malzemelerde, pigmentlerde ve otomotiv malzemelerinde kullanılır.

Altı değerlikli krom (Cr VI): İzin verilen limit %0,1 ppm. Toksik etkilere sahip olabilen krom bazlı formlar veya krom VI.

Polibromlu bifeniller (PBB): %0,1 ppm sınırı. Elektronik ev aletlerinde bulunan alev geciktiriciler.

Polibromlu difenil eterler (PBDE): %0,1 ppm sınırı. Elektronik ev aletlerindeki alev geciktiriciler, baskılı devreler, alev geciktiricilerden kaynaklanan toksik emisyonlar.

ROHS Sertifikasını Nasıl Alabilirim?

ROHS sistemi, elektrikli ve elektronik ürünlerin zararlı maddeler içermemesini şart koşar. Nihai ürün ROHS akreditasyonuna sahip laboratuvarlara numune olarak gönderilir ve analiz edilir. Gerekli testler yapıldıktan sonra üründe herhangi bir yasaklı madde bulunmuyorsa, ROHS sertifikası verilebilir. Ancak analiz sonuçlarına göre, kimyasal koşulların gerekli aralıkta kullanım için kısıtlanıp kısıtlanmadığını kontrol etmek için bir rapor düzenlenir. ROHS belgelerinin ekleri, ilgili analizin teknik bir açıklamasını içerir. Ancak plastik hammadde kullanılan ürünler için hammadde örnekleri sunulabilir. Hammadde sertifikaları Transistörler, konektörler, entegre devreler vb. Elektronik malzeme üreten firmalar ve bu malzemeleri kullanan baskılı devre kartı, yarı mamul veya bitmiş ürün üreticileri. ROHS sertifikasına başvurmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ROHS sertifikası ile direktifte tanımlanan insan sağlığına ve çevreye zararlı kimyasalların elektronik ürünlerde bulunmadığını kanıtlayan bir belge alırsınız. Bu sayede iç ve dış pazarda rekabet edebilir, firmanızın imajını güçlendirebilir, ürettiğiniz ürünlerin insanlar ve çevre için güvenli olduğunu kanıtlayabilirsiniz.