Ürünlerin CE işareti taşıması, ilgili direktiflerin temel gerekliliklerini karşıladıklarını ve bu direktiflerde belirtilen uygunluk değerlendirme prosedürlerine tabi olduklarını gösterir. CE işareti için başvuruda bulunmanın kilit adımı, ürünün tabi olduğu direktif(ler)i belirlemektir. Elektronik ürünler için genel olarak geçerli olan birkaç CE işaretleme direktifi vardır. Avrupa pazarında elektrikli ve elektronik ekipman ticareti ile ilgili olarak, ekipmanın CE direktifleri kapsamına girmesi halinde CE işareti herhangi bir şirket veya kuruluş için zorunludur. Genel olarak, “elektrik” terimi elektrik kullanan herhangi bir cihaz, süreç veya prosedürü ifade eder. “Elektronik” terimi ise elektrikle çalışan ekipmanlar için kullanılır. Bir elektronik cihazın üretiminde birçok elektrikli parça kullanılır. Üretici veya ithalatçı, bir elektronik cihaza CE işaretini iliştirerek, ürünün güvenlik gerekliliklerini karşıladığını garanti eder. CE işaretini taşıyan elektronik cihazlar Avrupa Ekonomik Alanı’nda serbestçe pazarlanabilir. Avrupa Birliği tarafından 1985 yılından bu yana uygulanan “Yeni Yaklaşım” programının bir parçası olarak, belirli özelliklere sahip ürün grupları tanımlanmış ve her grup için ürünlerin karşılaması gereken teknik gereklilikleri tanımlayan ayrı direktifler kabul edilmiştir. Bu ürün gruplarından biri de elektrikli ve elektronik ekipmanlardır. Bu ekipmanlar için Avrupa Birliği Elektromanyetik Uyumluluk Direktifi (EMC) ve Alçak Gerilim Direktifini (LVD) kabul etmiştir. Bu yasal hükümlere göre, elektronik ürünlerin sağlamaları gereken en temel özellik koruma koşullarıdır.

Elektronik Cihazlar İçin En Sık Kullanılan Direktifler

Üretilen ürünlerin güncel teknolojik seviyede olmaları gerekmektedir. Cihazın çalışması esnasında meydana gelen manyetik bozulma cihazın uygun görüldüğü çalışma şartlarını olumsuz etkilemeyecek düzeyde olması gerekmektedir.

Ürünün çalışması esnasında oluşturduğu manyetik alandan etkilenmemesi gerekmektedir.

2014/35/EU Sayılı Elektromanyetik Uyumluluk Direktifi (EMC):

Bu direktif neredeyse bütün elektronik ürünleri kapsamaktadır. Cihazdan yayılan ve iletilen manyetik emisyona karşılık bağışıklık seviyesine yönelik uyumluluk şartlarını tanımlamaktadır.

2014/35/EU Sayılı Alçak Voltaj Direktifi (LVD):

Direktif kapsamında, 50 ile 1000 volt arasındaki alternatif akım (AC) ve 75 ile 1500 volt arası doğru akım (DC) değerlerinde çalışabilecek tüm elektrikli ürünlere uygulanmaktadır. Kablosuz cihazlar için daha düşük voltaj seviyeleri kaldırılmıştır. Böylece kablosuz cihazlar da güvenlik testleri kapsamına alınmışlardır.

2006/42/EC Sayılı Bazı Tehlikeli Maddelerin Kullanımının Kısıtlanması Direktifi (RoHS):

Bu direktif elektronik cihazlarda kullanılan yüksek seviye tehlikeli madde oranlarına kısıt getirmektedir. 2013 yılında yapılan revizyon ile birçok ürün sınır değerlere uyumluluğu sağlanmıştır. Cihazın ve cihazda kullanılan alt bileşenlerin RoHS direktifi şartlarına uygun olduğundan emin olunduktan sonra uygunluk onayı verilmektedir.

2012/19/EU Sayılı Elektrikli ve Elektronik Aletler Atık Direktifi (WEEE):

Bütün elektrikli ve elektronik cihazlar direktif kapsamında yer almaktadır. Direktif ile birlikte elektrikli ve elektronik cihazların çöp statüsünden çıkartılarak geri dönüşüm tesislerinde işlenmesi hedeflenmektedir. Üreticiler bu ürünlere WEEE damgası vurmak ve ürünün satışı konularından gerekli bilgiyi temin etmekle yükümlüdürler. AB bölgesi dışındaki üreticilerin de geri dönüşüm sürecine dahil olmaları gereklidir.

Üretici, çeşitli direktifler arasından kendi ürünü için geçerli olanı belirlemeli ve uygulamalıdır. Bir elektronik ürün ilgili uyumlaştırılmış standartların gerektirdiği tüm testleri geçerse, direktifin gerekliliklerine uygun olduğu varsayılır. Buna ek olarak, elektronik atıklar normal atıklar gibi bertaraf edilemez ve bu nedenle çevresel maddeler ve atıklara ilişkin özel direktiflere uymak zorundadır. Bu direktiflerde, ürünün temel gereklilikleri karşılayıp karşılamadığını değerlendirmek üreticinin sorumluluğundadır. Üretici, teknik dosyası ve yazılı uygunluk beyanı aracılığıyla gerekliliklere uygunluğu gösterir. Bununla birlikte, eğer istenirse, üretici onaylanmış kuruluştan temel gerekliliklere uygunluk belgesi de talep edebilir. Sonuç olarak, gerekli koşulları sağlayan elektronik ekipman, üretici tarafından CE işaretine sahip olur ve piyasaya sürülür. Yasadışı olarak piyasaya sürülen ürünler piyasadan çekilebilir ve cezai yaptırımlar da uygulanabilir.

Uygunluk Süreci İçin:

– İlgili ürünün standartlarına göre testlerin gerçekleştirilmesi

– Seri üretim onayı için prosedürlerin belirlenmesi

– Cihazın ve ekonomik etkisinin kimlik unsurlarının oluşturulması

– Kullanma kılavuzu ve ürün güvenlik bilgilerinin oluşturulması

– Düzeltici faaliyetler için prosedürlerin oluşturulması

– Uygunluk değerlendirme için teknik dosyaların oluşturulması

– AB uygunluk beyanının oluşturulması ve ürünün direktiflere ve dahil olduğu standartlara uygunluğunun beyanı

– İlgili direktife göre CE işaretinin iliştirilmesidir.