Organik veya doğal olarak sertifikalandırılmak için üreticilerin bir dizi uluslararası standart koşulu karşılaması gerekir. Bu koşullar, tüm ana aşamaların (ekim, gübreleme, ilaçlama, aşılama, toplama, paketleme vb.) yanı sıra ürünün elde edilmesi veya toplanmasının son aşamasını da kapsar.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) doğal ürünleri yapay tatlandırıcı, renklendirici, kimyasal koruyucu, yapay madde veya sentetik malzeme içermeyen gıdalar olarak tanımlamaktadır. Doğal ürünler ve doğal olarak üretilen gıdalar için ISQ-NAP-1 standardı, doğal ürünlerin ve doğal olarak üretilen gıdaların katkı maddeleri veya yabancı kimyasallar içermemesini sağlayarak tüketici beklentilerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Standart, tüketicilere doğallıklarından veya özlerinden ödün vermeyecek şekilde üretilen gıdalar için güvenilir bir tanımlayıcı sağlamak üzere geliştirilmiştir.

Doğal gıdalar tüketicilere sunulmakta ve birçoğu belirsiz olan çeşitli etiketler altında yaygın olarak pazarlanmaktadır. Doğal gıda terimi genellikle yalnızca doğal ürünler içeren minimum düzeyde işlenmiş gıdaları ifade eder, ancak net standartların olmaması kavramın tam anlamı konusunda kafa karışıklığına yol açmıştır. Doğal ürünlerden bahsederken, tarımda zararlıları yok etmek veya kontrol etmek için kullanılan pestisitler (böcek ilaçları) ve gıda üretim yöntemleri gibi metodolojiler gereklidir. Isıtma teknikleri, pastörizasyon veya ışınlama gibi gıda işleme veya üretim yöntemleri gıda üretiminde kullanılmamalıdır.

‘Doğal’ etiketli ürünler tamamen veya en azından neredeyse tamamen doğal bileşenlerden oluşmalı ve bileşenlerin saflığını korumak için uygun süreçlerle üretilmelidir.

Güvenlik: “Doğal” etiketli ürünler insanlar için zararlı olabilecek bileşenler içermemelidir.

Sorumluluk: “Doğal” etiketli ürünler geliştirme sırasında hayvanlar üzerinde test edilmemelidir.

Sürdürülebilirlik: “Doğal” etiketli ürünler biyolojik olarak parçalanabilen bileşenler kullanmalı ve mümkün olan en çevre dostu şekilde ambalajlanmalıdır.

Doğal Ürün Sertifikasyonu

Organik veya doğal ürün sertifikası alabilmek için üreticilerin bir dizi uluslararası standart koşulu karşılaması gerekmektedir. Bu koşullar tüm ana aşamaları (ekim, gübreleme, ilaçlama, aşılama, toplama, ambalajlama, vb) ve ürünün elde edilmesi veya toplanmasına ilişkin son aşamayı kapsamaktadır. İlgili bakanlıklar tarafından lisanslandırılmış özel kuruluşlar üreticileri denetlemekte ve denetim sonuçlarına göre sertifika düzenlemektedir. Ancak bu kuruluşlar tüm üreticileri değil, sadece denetlenmek isteyenleri denetlemektedir. Tüm üreticilerin denetlenmemesi sistemin bir eksikliği olarak kabul edilmektedir, ancak bu durum tüketici bilincinin artırılması yoluyla ele alınabilir. Organik ürünler doğal ürünlerden temelde farklı değildir, ancak organik ürünler daha güvenilirdir. Çünkü bir sertifikasyon kuruluşu tarafından yönetilirler ve organik ürün üreticileri belirli aralıklarla denetlenirler. Doğal ürünler, menşei veya üretim aşaması bilinmediği için bu şekilde etiketlenebilir ve doğal olmayan ürünler için güvenilir olmayan bir kaynaktan satın alındıklarında herhangi bir doğrulama yoktur.

Organik ürünler satılmadan ve ayrı bir sertifika almadan önce üretimin ve nakliyenin her aşamasında sıkı kontrollerden geçmelidir.

Bir ürün için organik sertifika alma süreci aşağıdaki gibidir:

– Yerinde denetim

– Üretim kuruluşunun veya çiftçinin sertifikasyonu

– Ne tür tohumların kullanıldığının doğrulanması (genetiği değiştirilmemiş olduklarından emin olmak için)

– Kullanılan gübrelerin belgelendirilmesi ve test edilmesi

– Pestisit kullanılıp kullanılmadığının kontrol edilmesi

– Bitmiş ürünlerin belgelendirilmesi

– Ambalajlı ürünlerin denetlenmesi ve sertifikalandırılması

Bahsi geçen aşamaların tümünü başarıyla geçen ürünler “organik” olarak adlandırılır.

Bu durumun bilincinde olan tüketiciler doğal ürün sertifikasına sahip ürünleri tercih edeceklerdir. Bu nedenle müşteri kazanmak isteyen her üretici doğal ürün sertifikası almayı hedefler. Bu nedenle üreticiler öncelikle doğal ürün sertifikası almak için yapılması gerekenleri anlamalı ve tüm üretim sürecini gözden geçirmelidir. Gerekli görevleri yerine getirdikten sonra doğal ürün sertifikası alabilir ve tüketicilere ürettikleri gıdanın ne kadar doğal olduğu hakkında bilgi verebilirler.